Alacsony hisztamintartalmú spárgás rizottó

Könnyű, mint a nyár és könnyen emészthető. Zöld spárga, friss cukkini és zamatos zöldborsó – finom és egészséges!

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fokozat: Könnyű

Hozzávalók 2 személyre:

1 kis vöröshagyma

1 teáskanál olívaolaj

1 evőkanál élesztőmentes zöldségalaplé

150 g rizottó rizs (Arborio)

1 csokor zöld spárga

½ cukkini

50 g fagyasztott zöldborsó (vigyázat: a borsó hisztamint tartalmaz. Ha nem tolerálja, más zöldséggel helyettesítheti)

Egy marék friss fűszernövény (pl. kapor, petrezselyem, menta)

Só és bors ízlés szerint

Petrezselyem és parmezán a díszítéshez (opcionális)

 

Elkészítés:

1. lépés:
Forraljunk fel 750 ml vizet a zöldségalaplével. Ezzel egyidejűleg apróra vágjuk a hagymát, egy nagy serpenyőbe tesszük az olívaolajjal, és üvegesre pároljuk.

2. lépés:
Tegyük a rizst a serpenyőbe a húsleves egy részével együtt, és kevergetve pirítsuk meg. Amint a folyadékot felszívta, alaposan keverjük meg, és adagoljuk hozzá a levest. Ez körülbelül 20 percig tart.

3. lépés:
Közben megmossuk és apróra vágjuk a zöldségeket. A főzési idő utolsó 7 percében adjuk hozzá a zöldségeket, és addig keverjük, amíg a rizs meg nem fő, a zöldségek pedig még roppanósak.
Közvetlenül tálalás előtt keverjük bele a fűszernövényeket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és parmezánnal tálaljuk.

Megjegyzés:
Vigyázzon az étel elkészítésével, mivel a zöldborsó hisztamint tartalmaz. Mindenki másképp reagál a hisztamint tartalmazó élelmiszerekre. Míg egyesek a borsót a hisztamin ellenére is tolerálják, másoknál panaszokat okoz. Ha szervezete nem tolerálja a zöldborsót, a legjobb, ha kihagyja, és más zöldséggel, pl. cukkinivel helyettesíti. A hisztamintartalmú élelmiszerekről és a hisztaminfelszabadítókról itt olvashat.