Mit ehetek meg a hisztamintartalma ellenére?
A hisztaminra érzékenyen reagáló embereknek a friss és lehetőség szerint feldolgozatlan élelmiszereket kell előnyben részesíteniük. Ugyanis minél hosszabb ideig tárolnak vagy érlelnek egy élelmiszert, annál több hisztamint tartalmaz. A készételeket, konzerveket és fagyasztott élelmiszereket hosszú tárolási időre szánják – és magas hisztamintartalmuk ezt tükrözi.
Az élelmiszerek és az italok feldolgozása is növelheti azok hisztamintartalmát. Például a bor az erjedés következtében különösen sok hisztamint tartalmaz. A kávé vagy a tea esetében alkalmazott erjesztési folyamat szintén növelheti a hisztamintartalmat. A füstölt termékek, mint a szalámi, a sonka és a füstölt hal hisztaminban gazdag élelmiszereknek számítanak, akárcsak a savanyú káposzta.
A citrusfélék, az eper, a hüvelyesek és a búzacsíra önmagukban ugyan alacsony hisztamintartalommal rendelkeznek, de elősegítik a hisztamin felszabadulását a szervezetben. Ha a szervezet nem tudja megfelelően lebontani a hisztamint, az érintetteknek teljesen fel kell hagyniuk az ilyen élelmiszerek fogyasztásával. Gondoskodjon arról, hogy napi étrendje jó minőségű, tápláló és változatos élelmiszerekből álljon, amelyek a lehető legjobb hatással vannak a szervezetére.
Hisztaminfelszabadítók: Alacsony a hisztamintartalmuk, de nem fogyaszthatók

A hisztaminfelszabadítók olyan élelmiszerek, amelyek maguk kevés hisztamint tartalmaznak, de vagy elősegítik a hisztamin felszabadulását a bélben, vagy blokkolhatják a hisztamint lebontó DAO enzimet. Ezek közé tartozik a csokoládé és a kakaó, bizonyos gyümölcsök, például az eper és a citrusfélék, a gomba, a paradicsom és a diófélék. Az alkohol és egyes gyógyszerhatóanyagok (például altatók vagy köptetők) erősen csökkenthetik az endogén DAO enzim működését. Az érintetteknek csak mértékkel szabad fogyasztaniuk a következő hisztaminfelszabadítókat:
Eper
Citrusfélék
Paradicsom
Ananász
Kivi
Gomba
Tenger gyümölcsei
Csokoládé
Élelmiszer-adalékanyagok (glutamát, benzoátok, színezékek, szulfitok, nitritek)
Narancs
Körte
Banán
Málna
Hüvelyesek
Búzacsíra
Kesudió
Dió