Ételintolerancia – mit is jelent ez pontosan?

Az élelmiszerek biztosítják az összes tápanyagot, ami az életműködéseinkhez szükséges: ezek közé tartoznak a szénhidrátok, a fehérjék, a zsírok, a vitaminok és az ásványi anyagok. Azonban egyes élelmiszerek összetevői vagy ezek anyagcseretermékei olyan panaszokat okozhatnak, mint például fejfájás, emésztési problémák, viszkető kiütések vagy fáradtság.

Tudjon meg többet...

Ételintolerancia – mit is jelent ez pontosan?

Az élelmiszerek biztosítják az összes tápanyagot, ami az életműködéseinkhez szükséges: ezek közé tartoznak a szénhidrátok, a fehérjék, a zsírok, a vitaminok és az ásványi anyagok. Azonban egyes élelmiszerek összetevői vagy ezek anyagcseretermékei olyan panaszokat okozhatnak, mint például fejfájás, emésztési problémák, viszkető kiütések vagy fáradtság. Ezeket nevezzük ételintoleranciának. Nem szabad összetéveszteni az ételallergiával, amikor a szervezet tévesen ártalmasnak azonosítja az élelmiszer-összetevőket, és küzd ellenük.

Hogyan alakul ki az ételintolerancia?

Az ételintolerancia azért alakul ki, mert a szervezet nem rendelkezik elegendő eszközzel az élelmiszerekben lévő összetevők lebontásához. Ezeket az eszközöket nevezzük enzimeknek. Ezek alapvető funkciókat látnak el az emberi szervezetben. Például a makrotápanyagokat apró részecskékre bontják, megvédik a szervezetet a káros anyagoktól, részt vesznek a sebgyógyítás folyamatában és még számtalan feladatban.

Ugyanakkor sok embernél hiányzik az említett eszközök egy része: ők enzimhiányban szenvednek. Ennek számos különböző oka lehet: a mai társadalom megváltozott életmódja, az új táplálkozási szokások és más külső hatások is felfedhetik bizonyos enzimek hiányát. Ez a hiány ételintolerancia formájában is megmutatkozhat.

Hogyan jelentkezik az ételintolerancia?

Az egyes élelmiszerekkel szembeni intolerancia sokféleképpen jelentkezhet. A leggyakoribb tünetek a gyomorfájás, az emésztési problémák, mint például a hasmenés, a székrekedés vagy a puffadás, a fejfájás, a (gyakran viszketéssel járó) kiütések, a szédülés vagy az általános fáradtság és kimerültség.

Mi a különbség az ételintolerancia és az ételallergia között?

Ételintolerancia esetén a szervezet nem képes az élelmiszer bizonyos összetevőinek lebontására. Ezzel szemben allergia esetén az immunrendszer összezavarodik. Bizonyos élelmiszer-összetevőket hibás működés miatt tévesen „kórokozóként” azonosít. Az immunrendszer immunreakcióval veszi fel a harcot ezekkel az anyagokkal szemben, ami különböző tünetekben nyilvánulhat meg. Az ételallergia megfelelő antitestvizsgálatokkal diagnosztizálható.


Az ételallergia tipikus tünetei:

  • Könnyezés, orrfolyás a nyálkahártyák duzzanata miatt
  • Légszomj
  • Fejfájás
  • Gyomor-bélrendszeri panaszok
  • Szédülés
  • Viszkető kiütések

és még sok más.

A ételintolerancia bármikor jelentkezhet. Gyakran csak idővel alakul ki. A panaszok gyakran dózisfüggőek. Ez azt jelenti, hogy az érintett ételből kis mennyiséget meg lehet enni probléma nélkül. A tünetek nagy mennyiségek fogyasztása után és gyakran csak bizonyos idő elteltével jelentkeznek.

Enzimhiány

Az ételintolerancia többnyire akkor alakul ki, ha a szervezetből hiányoznak az élelmiszerek megfelelő lebontásához (metabolizálásához) szükséges kulcsfontosságú enzimek. Ez az oka annak, hogy az ilyen intoleranciát gyakran enzimhiánynak is nevezik. A következő bekezdések elmagyarázzák, mi áll ennek hátterében.

Mik azok az enzimek?

Tudja, mi a közös önben és a kovászos kenyérben? A válasz: Önnek és a kovászos kenyérnek is szüksége van enzimekre. A görög „enzim” szó eredeti jelentése „kovász”. Az emberi szervezethez hasonlóan a kenyérkészítés során is enzimek indítják be a kémiai reakciókat. Ha a test egy autó lenne, akkor az enzimek lennének az anyagcsere gyújtógyertyái. Ezek adják a szikrákat, amelyek lehetővé teszik, hogy a szervezet felhasználja a táplálékból származó létfontosságú üzemanyagot.

Milyen feladatuk van az enzimeknek?

Az enzimek mindenhol jelen vannak a szervezetben: megtalálhatók a vérben (plazmaenzimek), a sejtekben (sejtenzimek), vagy a test sejtjei szabadítják fel őket, hogy ellássák feladatukat. Feladatkörük ennek megfelelően szerteágazó: a tápanyagokat energiává és sejtkomponensekké alakítják, megsemmisítik a környezetből felszívódó méreganyagokat a szervezetben, sebeket gyógyítanak és a betegségekkel szemben is eredményesen védekeznek. Az emésztőenzimek különösen fontosak. Nélkülük sem a vitaminok, sem az ásványi anyagok, sem a hormonok nem tudják ellátni feladatukat. Egyszóval a szervezetünk nem működne nélkülük. Ez megfordítva azt jelenti, hogy ha egy specifikus enzim hiányzik (akár születésünktől fogva, akár csak későbbi életszakaszban), számos egészségügyi probléma merülhet fel.

Emésztőenzimek – rövid áttekintés

Az emésztőenzimek a legfontosabb enzimek közé tartoznak. Ahogy a nevük is mutatja, részt vesznek a tápanyagok apró darabokra bontásában. Jelen vannak például a bélben, valamint a nyálban, a hasnyálmirigyben és a gyomorban. Az emésztőenzimek bizonyos tápanyagokra specializálódnak. A peptidázok vagy a proteázok például lebontják az ételben lévő fehérjét.

Az amilázok ezzel szemben a szénhidrátok feldolgozásáért felelősek – ezek közé tartozik a laktáz enzim is, amely a laktózt bontja. Az emésztőrendszerben található enzimek másik feladata, hogy megakadályozzák, hogy olyan élelmiszer-összetevőket vegyünk magunkhoz, amelyek nem tesznek jót nekünk. Ezek közé a védőenzimek közé tartozik a diamin-oxidáz, vagy röviden DAO enzim. Ez biztosítja a felesleges hisztamin lebontását.

Milyen tünetei vannak az enzimhiánynak?

Az enzimhiány sokféleképpen jelentkezhet. Sajnos a panaszok nem eléggé specifikusak, azaz más betegségek is okozhatják azokat. A következő tünetek utalhatnak enzimhiányra: gyomor-bélrendszeri problémák, fejfájás, bőrelváltozások, viszketés, asztmás rohamok, láz, depresszió, fáradékonyság, hiperaktivitás, szédülés, magas vérnyomás, megemelkedett vércukorszint, emelkedett vérzsírszint vagy nem alkoholos zsírmáj. A tünetek jelentkezhetnek egyenként vagy különböző kombinációkban, jellemzően egy adott élelmiszer fogyasztása után.

Mit tehetünk enzimhiány esetén?

Ha egyértelmű, hogy bizonyos enzimhiány okozza a panaszokat, két lehetőség van. Az első: abbahagyni az olyan élelmiszerek fogyasztását, amelyeket a szervezet már nem tud megfelelően feldolgozni, vagy amelyek ellen nem rendelkezik elegendő védekező mechanizmussal. Léteznek például laktózmentes termékek a laktózérzékenyek számára. Az étrend egyes összetevőinek teljes elkerülése azonban nem mindig kivitelezhető. Egy vacsoránál, utazáskor vagy étteremben például nem mindig tudhatjuk biztosan, hogy a nem tolerált anyag nincs-e a tányérunkon. Ilyen esetben segíthet a hiányzó enzimek pótlása.