Alacsony hisztamintartalmú superfood bowl

Ez az étel nagyot szól. Amellett, hogy jól néz ki, ízletes és alacsony a hisztamintartalma.

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fokozat: Könnyű

Hozzávalók (két személyre):

A tálhoz:
1 édesburgonya (közepes)

200 g brokkoli

1 teáskanál olívaolaj

Só és bors ízlés szerint

1 csipet chili

200 g quinoa

Avokádó

1 marék retek

½ uborka

2 marék római saláta

1 marék dió + magvak 

Petrezselyem

Az öntethez:
50 g tahini (szezámpaszta) új sorba 1 teáskanál olívaolaj

1 csipet só

Fél citrom leve

80 ml hideg víz

Elkészítés:

1. lépés:
Főzzük a quinoát kétszeres mennyiségű vízben, amíg az összes folyadékot felszívja. Vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni, amíg a recept többi része elkészül.

2. lépés:
A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra, és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Hámozzuk meg az édesburgonyát, vágjuk apró kockákra, és tegyük a tepsire. Mossuk meg a brokkolit, szedjük rózsáira, és oszlassuk szét a tespin.

Megkenjük egy kevés olívaolajjal, sóval és chilivel fűszerezzük, és a sütőben 20 percig sütjük.
Ezután megmossuk a salátát, az uborkát és a retket, feldaraboljuk, és két tálba tesszük. Az avokádót hámozzuk meg, vágjuk fel, és tegyük a tálakba.

3. lépés:
Az öntethez a tahinit, a vizet, az olívaolajat, a sót és a citromlevet tegyük egy kis tálba, és keverjük jól össze, amíg krémes állagú nem lesz – ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis vizet.

4. lépés:
A sült zöldségeket és a főtt quinoát tegyük a tálkákba, a diót és a magokat aprítsuk fel, és szórjuk a tetejére. Díszítsük petrezselyemmel, és öntsük rá a mártást.

Megjegyzések:
Vigyázat! Az avokádó hisztamint tartalmaz. Ha nem tolerálja az avokádót vagy más összetevőket, egyszerűen hagyja ki őket, vagy helyettesítse őket alternatívákkal, például sárgarépával.