Alacsony hisztamintartalmú superfood bowl
Ez az étel nagyot szól. Amellett, hogy jól néz ki, ízletes és alacsony a hisztamintartalma.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fokozat: Könnyű
Hozzávalók (két személyre):
A tálhoz:
1 édesburgonya (közepes)
200 g brokkoli
1 teáskanál olívaolaj
Só és bors ízlés szerint
1 csipet chili
200 g quinoa
Avokádó
1 marék retek
½ uborka
2 marék római saláta
1 marék dió + magvak
Petrezselyem
Az öntethez:
50 g tahini (szezámpaszta) új sorba 1 teáskanál olívaolaj
1 csipet só
Fél citrom leve
80 ml hideg víz
Elkészítés:
1. lépés:
Főzzük a quinoát kétszeres mennyiségű vízben, amíg az összes folyadékot felszívja. Vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni, amíg a recept többi része elkészül.
2. lépés:
A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra, és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Hámozzuk meg az édesburgonyát, vágjuk apró kockákra, és tegyük a tepsire. Mossuk meg a brokkolit, szedjük rózsáira, és oszlassuk szét a tespin.
Megkenjük egy kevés olívaolajjal, sóval és chilivel fűszerezzük, és a sütőben 20 percig sütjük.
Ezután megmossuk a salátát, az uborkát és a retket, feldaraboljuk, és két tálba tesszük. Az avokádót hámozzuk meg, vágjuk fel, és tegyük a tálakba.
3. lépés:
Az öntethez a tahinit, a vizet, az olívaolajat, a sót és a citromlevet tegyük egy kis tálba, és keverjük jól össze, amíg krémes állagú nem lesz – ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis vizet.
4. lépés:
A sült zöldségeket és a főtt quinoát tegyük a tálkákba, a diót és a magokat aprítsuk fel, és szórjuk a tetejére. Díszítsük petrezselyemmel, és öntsük rá a mártást.
Megjegyzések:
Vigyázat! Az avokádó hisztamint tartalmaz. Ha nem tolerálja az avokádót vagy más összetevőket, egyszerűen hagyja ki őket, vagy helyettesítse őket alternatívákkal, például sárgarépával.