Alacsony hisztamintartalmú nyers sütemény

Egy friss és gyümölcsös, alacsony hisztamintartalmú nyers sütemény, amelyet mindenki könnyen elkészíthet. Tökéletes nyári desszert a forró napokra.

Elkészítési idő: 20 perc

Nehézségi fokozat: Könnyű 

Hozzávalók:

Az alaphoz:
90 g zab (igény szerint gluténmentes)

230 g mandula

300 g mag nélküli datolya

2 evőkanál mandulavaj

2 evőkanál olvasztott kókuszolaj

A töltelékhez:
200 g fagyasztott áfonya

200 g fagyasztott szeder

2 evőkanál juharszirup

45 g napraforgómag

45 g makadámdió

3 evőkanál chia mag

1 evőkanál apróra vágott (vegán) fehér csokoládé vagy kókuszreszelék


Elkészítés:

1. lépés:
Az alaphoz tegye a mandulát és a zabot egy konyhai robotgépbe, keverje össze és aprítsa finomra, amíg finom morzsás állagot nem kap. Adjuk hozzá a többi hozzávalót (datolya, kókuszolaj,
mandulavaj) és folytassuk az aprítást, amíg jól el nem keveredik és ragacsos nem lesz. Egy 25 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, egyenletesen terítsük el benne a masszát, majd nyomkodjuk erősen a formába, amíg egyenletesen tömör nem lesz. Most tegye a fagyasztóba!

2. lépés:
Eközben készítse el a bogyós gyümölcsös réteget. Ehhez először mosogassa el alaposan a konyhai robotgépet, majd tegye bele a fagyasztott áfonyát és szedret. Alaposan keverje össze, majd adja hozzá a többi hozzávalót (chia mag, makadámdió, napraforgómag, juharszirup, egy kis fehér csokoládé).
Folytassa a keverést, amíg szép krémes keveréket nem kap. Ez a folyamat eltarthat néhány percig, mivel a keveréket időnként le kell kaparni a konyhai robotgép oldaláról.

3. lépés:
Vegyük ki a tortaalapot a fagyasztóból, és egyenletesen terítsük rá a bogyós gyümölcsös réteget. A befejezéshez szórjon a tetejére egy kis apróra vágott (vegán) fehér csokoládét vagy kókuszreszeléket, és hagyja a tortát legalább 2 órán át a fagyasztóban megdermedni.
Tálalás előtt hagyjuk a tortát kb. 10 percig kiolvadni, hogy könnyebb legyen felvágni.

Megjegyzés:
Vigyázzon a diófélékkel és a mandulával: ezek hisztaminfelszabadítók. Ha nem tolerálja őket, egyszerűen hagyja ki, vagy helyettesítse őket egy ízletes alternatívával. Ha érdekli az élelmiszerek hisztamintartalma, kattintson ide.