Hisztamin az étrendben

Ha szervezete érzékenyen reagál a hisztaminra, különösen óvatosnak kell lennie azzal kapcsolatban, hogy mit eszik. Egyes élelmiszerek sok hisztamint tartalmaznak. Emellett étkezés közben olyan anyagokat is bevihetünk, amelyek fokozzák a hisztamin felszabadulását a szervezetben (hisztaminfelszabadítók), vagy blokkolják az endogén DAO enzimet.

Segít a hisztaminszegény diéta?

Ha a szervezet érzékenyen reagál a hisztaminra, célszerű a hisztaminban gazdag élelmiszereket mellőzni az étrendből. A hisztamin teljes elhagyása az étkezésekből gyakorlatilag lehetetlen, ha kiegyensúlyozott étrendet szeretnénk összeállítani, mivel a hisztaminmentes élelmiszerek nagyon ritkák. Összességében a friss, feldolgozatlan élelmiszerek alacsony hisztamintartalmúak. A tárolt, konzervált vagy egyéb, iparilag feldolgozott termékek hisztamintartalma magas.

Végleg lemondani a hisztaminról?

Átmeneti enzimhiány esetén elegendő lehet néhány hétig kerülni a hisztaminban gazdag élelmiszereket. Az alacsony hisztamintartalmú diéták időtartama azonban egyénenként nagymértékben változhat.

Az alacsony hisztamintartalmú élelmiszerek vajon zöld lámpásak?

Szemben pl. a laktózintoleranciával, melyben tilos minden tejtermék fogyasztása, itt nincs olyan specifikus hisztamin termékcsoport, amit kötelezően kerülni kell. De figyeljünk oda: bolti lekvárral megkent fehér kenyér helyett fogyasszunk inkább egy szelet pumpernickelt krémsajttal és frissen vágott snidlinggel.

Víz, kávé és tea

Burgonya, rizs és tészta

Cereáliák

Friss tejtermékek

Zöldségek

Gyógynövények és fűszerek

Friss hús, szárnyas és hal

Növényi olaj

Friss tojás

Tippek és tanácsok bevásárláshoz

1.tipp

Fókuszáljon a friss élelmiszerekre

Használjon minél gyakrabban és minél több friss élelmiszert.

2.tipp

Kerülje a készételeket

Tartózkodjon a készételek, konzervek és fagyasztott élelmiszerek fogyasztásától, amennyire csak lehetséges.

3.tipp

Vásároljon inkább keveset, de gyakrabban

Jobb, ha hetente többször vásárol kisebb mennyiségeket, mintha havonta egyszer menne nagybevásárlásra.

4.tipp

Állítsa össze a heti menüt előre

Állítsa össze a heti menüt, és vásároljon be ennek megfelelően.

5.tipp

Kerülje a hosszas tárolást

Ideális esetben még aznap készítse el a friss zöldségeket. Próbálja meg elkerülni a hosszú tárolási időt.

6.tipp

Válassza a friss sajtokat

Válassza a sajtpultnál a fiatal sajtokat, például a fiatal goudát vagy a butterkäse-t (vajsajt).
A hosszú érlelési idejű sajtfajtákat – mint a parmezán, a brie vagy a cheddar – csak mértékkel fogyassza.

7.tipp

Kerülje az adalékanyagokat

Az olyan adalékanyagok, mint a glutamát, benzoátok, színezékek, szulfitok és nitritek fokozzák a szervezet hisztamintermelését. Ez a másik ok, amiért a szupermarketekből származó készételeket jobb elkerülni.

Hisztaminintolerancia

Hisztamintartalmú élelmiszerek?

Tünetek

Hogyan lehet felismerni a hisztaminintolerancia jellemző tüneteit?

Hisztaminintolerancia diagnosztizálása

A hisztaminintolerancia diagnosztizálása: Nehéz, de nem lehetetlen.