Hisztamin az étrendben
Ha szervezete érzékenyen reagál a hisztaminra, különösen óvatosnak kell lennie azzal kapcsolatban, hogy mit eszik. Egyes élelmiszerek sok hisztamint tartalmaznak. Emellett étkezés közben olyan anyagokat is bevihetünk, amelyek fokozzák a hisztamin felszabadulását a szervezetben (hisztaminfelszabadítók), vagy blokkolják az endogén DAO enzimet.

Segít a hisztaminszegény diéta?
Ha a szervezet érzékenyen reagál a hisztaminra, célszerű a hisztaminban gazdag élelmiszereket mellőzni az étrendből. A hisztamin teljes elhagyása az étkezésekből gyakorlatilag lehetetlen, ha kiegyensúlyozott étrendet szeretnénk összeállítani, mivel a hisztaminmentes élelmiszerek nagyon ritkák. Összességében a friss, feldolgozatlan élelmiszerek alacsony hisztamintartalmúak. A tárolt, konzervált vagy egyéb, iparilag feldolgozott termékek hisztamintartalma magas.

Végleg lemondani a hisztaminról?
Átmeneti enzimhiány esetén elegendő lehet néhány hétig kerülni a hisztaminban gazdag élelmiszereket. Az alacsony hisztamintartalmú diéták időtartama azonban egyénenként nagymértékben változhat.

Alkohol
Alkohol
Legyen óvatos az alkohollal: Még kis mennyiségben is súlyosan károsíthatja a DAO enzim működését.
Bor
Az erjedési folyamat fokozza a hisztamin képződését. A vörösborban különösen magas a hisztamintartalom.

Fekete tea
Fekete tea
A fekete tea jellegzetes ízét a tealevelek fermentálásával nyeri el. Sajnos a folyamat során a hisztamintartalom megemelkedik.

Kakaó és csokoládé
Kakaó és csokoládé
Bár a kakaó és a csokoládé alig tartalmaz hisztamint, az ezekben a termékekben található egyéb anyagok blokkolják a DAO enzimet. Ez az oka annak, hogy a hisztaminfelszabadítók között szerepelnek. Az, hogy az intoleranciában szenvedők mennyire tudják tolerálni a csokoládét, a kakaótartalomtól függ. Ezért általában ragaszkodni kell az alacsony kakaótartalmú tejcsokoládéhoz.

Sajt
Sajt
A fiatal sajtok alapvetően emészthetőbbek, mint az érett, idősebb sajtok, mint amilyen a parmezán, a camembert vagy a cheddar.
A hisztamin leginkább a kéregben és közvetlenül a kéreg alatt található.

Gyümölcs
Gyümölcs
Általánosságban elmondható, hogy a hisztaminproblémákkal küzdő emberek élvezettel fogyaszthatják a gyümölcsöket. Óvatosan kell azonban bánniuk a citrusfélékkel, az ananásszal, a banánnal, a kivivel, a málnával és az eperrel, mindegyik fokozza a hisztamin felszabadulását a szervezetben. A túlérett gyümölcsöktől és a gyümölcskonzervektől is tartózkodniuk kell, mivel azoknak magasabb a hisztamintartalmuk.

Diófélék
Diófélék
A különböző gyümölcsökhöz hasonlóan a diófélék is fokozzák a hisztamin felszabadulását a szervezetben.

Kenyér
Kenyér
Az élesztővel zajló erjedési folyamat gyakran vezet a kenyér magas hisztamintartalmához. Emiatt kell kerülniük az érintetteknek az olyan tésztából készült kenyeret, amelyet sütés előtt kelesztenek. A fekete kenyér – mint a pumpernickel és a lapkenyér – előnyösebb számukra, mint a kelesztett fehér kenyér.
Az alacsony hisztamintartalmú élelmiszerek vajon zöld lámpásak?
Szemben pl. a laktózintoleranciával, melyben tilos minden tejtermék fogyasztása, itt nincs olyan specifikus hisztamin termékcsoport, amit kötelezően kerülni kell. De figyeljünk oda: bolti lekvárral megkent fehér kenyér helyett fogyasszunk inkább egy szelet pumpernickelt krémsajttal és frissen vágott snidlinggel.
Tippek és tanácsok bevásárláshoz

1.tipp
Fókuszáljon a friss élelmiszerekre
Használjon minél gyakrabban és minél több friss élelmiszert.

2.tipp
Kerülje a készételeket
Tartózkodjon a készételek, konzervek és fagyasztott élelmiszerek fogyasztásától, amennyire csak lehetséges.

3.tipp
Vásároljon inkább keveset, de gyakrabban
Jobb, ha hetente többször vásárol kisebb mennyiségeket, mintha havonta egyszer menne nagybevásárlásra.

4.tipp
Állítsa össze a heti menüt előre
Állítsa össze a heti menüt, és vásároljon be ennek megfelelően.

5.tipp
Kerülje a hosszas tárolást
Ideális esetben még aznap készítse el a friss zöldségeket. Próbálja meg elkerülni a hosszú tárolási időt.

6.tipp
Válassza a friss sajtokat
Válassza a sajtpultnál a fiatal sajtokat, például a fiatal goudát vagy a butterkäse-t (vajsajt).
A hosszú érlelési idejű sajtfajtákat – mint a parmezán, a brie vagy a cheddar – csak mértékkel fogyassza.

7.tipp
Kerülje az adalékanyagokat
Az olyan adalékanyagok, mint a glutamát, benzoátok, színezékek, szulfitok és nitritek fokozzák a szervezet hisztamintermelését. Ez a másik ok, amiért a szupermarketekből származó készételeket jobb elkerülni.