Hisztamin – a „minden élvezetes dologgal szembeni intolerancia”
Fáradtság, fejfájás, gyomorpanaszok, kiütések, szívdobogás és szédülés, gyakran együttesen: megmagyarázhatatlan tünetek, amelyek okát gyakran hosszú időbe telik kideríteni. Hiszen az allergiatesztek és egyéb vizsgálatok nem hoznak semmilyen eredményt. A panaszok oka lehet hisztaminintolerancia.

Mi is pontosan a hisztamin?
A hisztamin egy természetes hírvivő anyag. A szervezet saját maga termeli, és a testben mindenütt megtalálható. Biokémiai szempontból a hisztamin a biogén aminok közé tartozik. Így nevezik a fehérje alkotórészeinek, az aminosavaknak a metabolitjait. Az emberi szervezetben a hisztamin számos különböző testi funkcióban vesz részt. Aktív szerepet játszik az immunvédelemben. Ha egy testrész bedagad, például valamilyen sérülés következtében, azt a hisztamin hatása okozza. A hisztamin a viszketés és a fájdalom keletkezésében is részt vesz – és számos allergiás reakcióban.
A hisztamin emellett számos élelmiszerben is megtalálható. Ebben az esetben exogén hisztaminról beszélünk. Különösen a hosszú ideig érlelt termékek, mint a vörösbor és a kemény sajtok tartalmaznak nagy mennyiségű hisztamint. Más élelmiszerek, például az ananász és a csokoládé a hisztaminfelszabadítók közé tartoznak: bár csak kevés hisztamint tartalmaznak, a bélben mégis felszabadítják azt. A hisztamint tartalmazó vagy felszabadító élelmiszerek általában gond nélkül fogyaszthatók, mivel a bélben termelődő diamin-oxidáz (DAO) enzim lebontja a hisztamint.

Miért nem tolerálják egyesek a hisztamint?
A DAO enzim hiánya azt jelenti, hogy a szervezet már nem tudja lebontani az élelmiszerekben lévő hisztamint. Ebben az esetben a hisztaminproblémák lehetnek átmenetiek vagy tartósak (krónikusak). Hisztamintöbblet átmenetileg kialakulhat a szervezetben halmérgezés, hisztaminban gazdag ételek, stressz vagy intenzív testmozgás miatt. Ha a szervezetben ekkor nincs elegendő DAO, ez különböző tünetekhez vezethet. Az alkohol vagy egyes gyógyszerek – akár kis mennyiségben is – szintén rövid időre megakadályozhatják, hogy a DAO elvégezze a feladatát. Egy ilyen átmeneti enzimhiány bárkit érinthet és panaszokat válthat ki. A DAO enzim képződése károsodhat genetikai okok, vagy olyan krónikus gyulladásos bélbetegségek miatt, mint a Crohn-betegség vagy a cöliákia. Ebben az esetben tartós enzimhiányról van szó.

Lehet hisztaminallergiám?
Tisztázzuk már a legelején: hisztaminallergia nem létezik. Bár a tünetek hasonlítanak az allergia tüneteire, teljesen más okok állnak a hátterükben. Allergia esetén ugyanis az immunrendszer úgy kezeli az ártalmatlan anyagokat, mintha azok kórokozók lennének: antitesteket képez a feltételezett betolakodók ellen. Ezek az antitestek mintegy „megjegyzik” a feltételezett betolakodók „arcát”, és riadót fújnak, amint az érintett anyag ismét a szervezetbe kerül. Ennek eredményeképpen az immunrendszer előveszi a tüzérségét – allergiás reakciót vált ki.
Hogyan lehet akkor, hogy egy antihisztamin-készítmény sok allergiáson segít? A válasz egyszerű: a hisztamin mint hírvivő anyag nagymértékben részt vesz az allergiás reakció kialakulásában. Az antihisztaminok gátolják a hisztamin receptorokhoz történő kötődését, így gyengítve az allergiás tüneteket.

Mi az a vörösbor-allergia?
Sokaknak egy pohár vörösbor egyszerűen csak egy nyugodt este része. Másnap reggel azonban néhányan közülük rosszul érzik magukat. Ez nem mindig írható az alkohol számlájára. Valójában az intolerancia tünetei gyakran a vörösbor elfogyasztása után jelentkeznek. Ennek az az oka, hogy sok vörösbor hisztamint tartalmaz. Minél érettebb a bor, annál több hisztamint tartalmaz. A hisztamintartalom jelentősen eltér az évjárattól, fajtától és származási országtól függően.
A hisztamin mellett más összetevők, például a szulfitok vagy a tiramin is okozhatnak intoleranciareakciókat. Emellett a vörösborok fehérjéket is tartalmazhatnak, amelyek miatt egyeseknél valóban kialakulhat allergiás reakció. Fontos: ha kis mennyiségű vörösbor elfogyasztása után bármilyen rendellenességet tapasztal, beszéljen orvosával egy allergiateszt elvégzéséről.

Ki hajlamos különösen a hisztaminintoleranciára?
Nőknél sokkal gyakrabban alakulnak ki a hisztaminlebontási problémák. A panaszok különösen a menopauza idején jelentkeznek. Ezért egyes orvosok úgy vélik, hogy a hisztamin és a hormonok között kapcsolat van. Az egyik tényező, amely ezt a feltételezést alátámasztja, a menstruációs görcsök, melyek szerepelnek a tünetek hosszú listáján.

Hisztaminintolerancia és terhesség – mit kell megjegyeznem?
A terhesség alatt a legtöbb esetben a hisztamin hatására fellépő kellemetlen panaszok mintegy varázsütésre megszűnnek. Ennek oka a DAO fokozott termelődése. A védekező enzim szintje a terhesség alatt megháromszorozódik. Ennek célja feltehetően az, hogy megvédje az embriót a hisztaminnal szemben.
Szülés után a DAO szintje visszaesik – és az intolerancia visszatérhet.

Segítség: hisztaminérzékeny a gyermekem?
Az etetés utáni nyöszörgés, a puffadás vagy a kiütések miatt sok anya azt hiszi, a baba nem tudja megfelelően lebontani a hisztamint – különösen, ha ezt ők magukon is tapasztalják.
A legtöbb esetben a baba panaszai más, könnyen megmagyarázható és kezelhető okokra vezethetők vissza.
Jelenleg nincsenek adatok arra vonatkozóan, hogy hány gyermek és fiatal szervezete reagál érzékenyen a hisztaminra. A meglévő kutatások alapján az egészségügyi szakértők úgy vélik, hogy a hisztaminnal kapcsolatos problémák leginkább későbbi életkorban jelentkeznek.

Van kapcsolat a hisztamin és a sport között?
Igen van. Az állóképességi sport és az intenzív testmozgás jelentősen fokozza a hisztamin termelődését a szervezetben. Akár már három-öt perces rövid sorozatok is elegendőek lehetnek ahhoz, hogy ez megtörténjen. Azonban ha nem áll fenn krónikus enzimhiány, a megemelkedett hisztaminszint egy kis pihenés után visszaáll az eredeti szintre.